torstaina, tammikuuta 18, 2007
Syteen tai saveen
Uusin tutkimustieto korkeakouluopiskelijoiden toimeentulosta kirvoitti tänään sekä poliittiset että ei-niin-poliittiset opiskelijajärjestöt kommentoimaan. Opiskelijatutkimus 2006 toistaa opiskelijajärjestöjen voimakastahtoista viestiä: opintotukijärjestelmä kaipaa kipeästi kehittämistä. Tutkimuksen mukaan 39% amk-opiskelijoista pitää taloudellista tilannettaan huonona. Miltei yhdeksän kymmenestä opiskelijasta oli käynyt töissä viime vuoden aikana, jotta selviäisivät välttämättömistä menoista. Huolestuttavaa.
Se sijaan, että minäkin kaltaisteni lailla menisin kunnollisiin töihin ja pitkittäisin opintojani entisestään, olen päättänyt voittaa lotossa ylihuomenna. Tiedän jo monta huomisen huolta ja maallista murhetta, jotka hoitelisin kuntoon sillä 3,5 miljoonalla eurolla. Päivittäisen elämiseni kustantamisen lisäksi ostaisin voitolla itselleni hirmuisen paljon uutta teknologiaa, joka vieraannuttaisi minua elävistä ihmisistä entisestään. Ihan tosi kovasti mä tarvitsisin muun muassa digitaalisen järjestelmäkameran.
Voiton epätodennäköisyydestä piittaamatta aion joka tapauksessa jättää muutaman lottorivin, kuten varmaan sadat tuhannet muutkin suomalaiset, jotka tavallisesti eivät arpapeleihin kajoa. Meni se sitten syteen tai saveen.
Minusta on kiehtovaa selvittää sanojen ja sanontojen alkuperiä. Olenkin melkein kateellinen ystävälleni, joka omistaa etymologisen sanakirjan. Minunkin ehkä täytyy hankkia sellainen, jotta voisin jatkossakin sivistää itseäni ja muita esimerkiksi siitä, että tuo edellä mainittu sysi on umpitilassa poltettua hiiltä, jolloin adjektiivi 'sysimusta' kuulostaa jo ihan järkeenkäyvältä. (Lisää yhdyssanojen muodostumisesta Tuomo Tuomen kiehtovassa artikkelissa "Täpötäysi ja patajuoppo".) Maija Länsimäen kirjoittaman HS:n Kieli-ikkunan 26/2006 mukaan sysi ja savi ovat olleet osana vanhan kansan noituusmenoja: Kohtalon koettelemisessa eli "arpomisessa käytettiin seulaa, jonka toiselle reunalle asetettiin syttä eli paja- tai puuhiiltä ja toiselle reunalle savea. Esimerkiksi taudin syntyä kysyttiin arpomalla seuraavasti: ”Jos tauti lienee maasta tullut, niin käy hiileen! Tahihan lienee vedestä tullut, niin käy saveen!” Arpa meni siis todellisesti joko syteen tai saveen."
Olisikohan jo arvan koettelun paikka siinä, kuinka tänä vuonna käy vaatimukselle saada kauan kaivattu 15 prosentin korotus opintorahaan? Taitaa olla paremmat mahdollisuudet sille lottovoitolle... Onhan se kuulema lottovoitto jo sellaisenaan syntyä Suomeen. Kunhan ei vain päädy opiskelijaksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti