lauantaina, tammikuuta 20, 2007

Olipa se terveellistä

Koin taas hivenaineherätyksen. Niin käy aina välillä. Silloin kaivan esiin Ruokatohtorin, joka typerästä nimestään on erinomainen perusopas ruoka-aineiden terveysvaikutuksista. Sen selaaminen muistuttaa aina joidenkin ruoka-aineiden, kuten esimerkiksi eri kalojen hienouksista. Loistavia kasviksia, joiden olemassa olon olin unohtanut, mutta jotka päätynevät pian ostoskoriini on avokado, papaija, purjo, linssit, kikherneet, ja muut pavut. Perinteinen peruna saanee vaihtelua jamssista ja bataatista. Palsternakkaa ja pinaattia söinkin juuri tällä viikolla.

Eilen laitoin ruuaksi ruispastaa parsakaali-valkosipuli-kastikkeella. Siihen tuli A-, B-, C-, D-, E- ja K-vitamiineja, beetakaroteenia, fosforia, foolihappoa, kaliumia, kalsiumia, mangaania, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, omega-3- ja omega-6 rasvahappoja.

Ateriani terveysvaikutukset Marberin ja Edgsonin mukaan:

Ruis:
- puhdistaa ja uudistaa valtimoita
- hyödyllinen maksalle
- myötävaikuttaa ruuansulatusjärjestelmän uudistumiseen

Parsakaali:
- ehkäisee syöpää, antioksidatiivinen ja suolistoa puhdistava
- erinomainen kuitulähde
- antibioottinen, tappaa viruksia ja ehkäisee niiden lisääntymistä
- kiihottaa maksan toimintaa

Valkosipuli:
- antiseptinen, tuhoaa bakteereja
- estää tukkoisuutta
- alentaa kolesterolia

Auringonkukansiemenet:
- hyödyllisempi ravintoaineiden lähteenä kuin useimmat lihat, munat ja juustot
- pektiini poistaa myrkkyjä ja raskasmetalleja
- parantaa näköä

Aikamoinen setti, sanoisin.

Innostuin omistamistani kodinkoneista niin kovin, että kun ensin olin soseuttanut höyrytetyt parsakaalit sauvasekoittimella, niin sitten vielä päätin hienontaa valkosipulin leikkurin myllyosalla. Samalla, kun kuorin valkosipulin kynsiä, mietin kovasti omia asioitani, enkä katsonut työhöni. Tulin laittaneeksi kahden hengen pastakastikkeen joukkoon siis seitsemän kynttä hienonnettua valkosipulia. Huh huh. Ei ihme, että vielä kolmen tunnin päästä oma hengitys sai silmät kirvelemään.

Aterian terveyttä edistävä vaikutus oli odotettua laajempi, sillä lievä sosiaalisesti kiusallinen hajuhaitta piti tytön kotona koko illan, vaikka mieli olisi ehkä tehnyt kylille perjantai-illan viettoon. Säästin rahaa, maksaa ja kengänpohjia! Näppärää!

Edit: Terveellinen osoittautuikin liian terveelliseksi. Valkosipulin verisuonia laajentava vaikutus johti ilmeisesti verenpaineen laskemiseen. Ehkä monituntiselle huimauskohtaukselle on löydettävissä myös yksinkertaisempia selityksiä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tällaista terveyttä edistävää vaikutusta en ole vielä valkosipulissa aiemmin huomannut. Pitänee testata sen yliannostelua perjantai-iltana. Viikolla sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia opintojen etenemiseen, jos opinnoissa sattuu olemaan poikkeuksellisen paljon ryhmätöitä tai vastaavia.

Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Tässä on hyvä esimerkki fyysisen ja sosiaalisen yhteydestä. Useammin sovellettuna tämä todennäköisesti johtaisi syrjäytymiseen, jolla vuorostaan on merkittäviä negatiivisia psykologisia vaikutuksia. Varovaisuutta...

Tesalon kirjoitti...

Minunpa opintojen luonteesta aiheutuva sosiaalinen syrjäytyminen on jo melko pitkälle edennyttä, joten tuskin mainitut negatiiviset vaikutukset voisivat saada enää kovinkaan merkittävää muutosta huonompaan suuntaan.